Vánočka
Jak na to
30 g čerstvého droždí 200–250 ml mléka 100 g moučkového cukru + na pocukrování 250 g hladké mouky 250 g polohrubé mouky 3 žloutky + 1 rozšlehané vejce na potření 120 g másla, rozpuštěného špetka soli špetka mletého anýzu jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu dřeň vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku (nebo 1 vanilkový cukr) 50 g rozinek předem namočených v rumu tuzemáku, scezených 50 g plátků mandlí
PŘÍPRAVA
1 Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.
2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.
3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.
4 Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (podrobně ukazuji na videu). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
5 Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete jí rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu. Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout. Posypka z moučkového cukru čistě nepovinná.