Handmade tvoření

Čokoládový dort

NA SUŠENKOVÝ ZÁKLAD

200 g sušenek (oreo, kakaové bebe, esíčka…) 85 g másla, rozpuštěného špetka vločkové soli NA GANACHE SE SHERRY 250 g tmavé čokolády (65–70 % kakaa), nakrájené nadrobno 250 g mléčné čokolády (nejlépe 40–45 % kakaa, ale může být i méně) nakrájené najemno 20 g másla 250 ml smetany ke šlehání 50 ml sherry NA SHERRY ŠLEHAČKU 400 ml smetany ke šlehání 4 lžíce sherry 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu NA ČOKOLÁDOVÉ HOBLINKY 50 g tmavé čokolády (65–70 % kakaa)

PŘÍPRAVA

Na sušenkový základ rozmixujte v robotu sušenky, přidejte máslo, sůl a promixujte (pokud nemáte robot se sekacím nástavcem, dejte sušenky do pevnějšího sáčku a rozdrťte je válečkem nebo paličkou na maso). Směs vsypte do koláčové formy o průměru 23 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, a rozprostřete a upěchujte ji po dně a stranách tak, aby všude byla stejně silná vrstva. Dejte chladit, aby směs ztuhla. ■ Na ganache dejte obě čokolády do misky. Máslo a smetanu zahřívejte v rendlíku těsně pod bod varu, poté vlijte k čokoládě a míchejte, aby se vše spojilo v hladkou hmotu. Vmíchejte sherry a hmotu vlijte na připravený sušenkový základ. Lehce formou zatřeste tak, aby se ganache rovnoměrně rozlila, případně ji uhlaďte. Dejte chladit, dokud neztuhne. ■ Na šlehačku vyšlehejte smetanu, sherry a vanilku do měkkých špiček. Rozetřete na koláč, ale neroztahujte až do krajů. ■ Na čokoládové hoblinky můžete jednoduše tabulkovou čokoládu naškrábat škrabkou na brambory nebo na sýr. O něco pracnější, ale efektnější je ji rozpustit, vlít na plech, dát na dvě minuty do mrazáku, jen aby lehce zatuhla, a poté ji nejlépe špachtlí shrnout, tím se vytvoří pěkné hoblinky. Hoblinkami posypte hotový koláč a podávejte.

Exit mobile version